Tvillinger og multippelt svangerskap

 

Multippelt svangerskap, eller flerfødsel, er vanlig blant flere pattedyr. Men for mennesker er det mer unntaket enn regelen at man får tvillinger, trillinger, firlinger eller femlinger. Det anses som spesielt og bemerkelsesverdig.

Hva er oddsen?

Sjansene for at et svangerskap ender med tvillingfødsel er 1 til 85, og dermed ikke veldig uvanlig. Trillinger derimot fødes svært sjelden. Bare en av 7000 fødsler er en trillingfødsel. For firlinger er tallet en til 700 000, mens det for femlinger og oppover er ekstremt usannsynlig. Det høyeste antallet fødte under en fødsel hvor alle overlevde er åtte. Det hendte i Texas i 1998 og i California i 2009.

Det høyeste antall fostre registrert under et svangerskap er 15. Det var imidlertid resultat av kunstig befruktning, og ingen av fostrene overlevde. 12 fostre har blitt registrert ved tradisjonell befruktning, men også her har det aldri resultert i noen overlevende.

Fare for komplikasjoner

Det knytter seg større risiko til multiple svangerskap enn vanlige svangerskap. Blant annet er faren for at tvillinger fødes for tidlig mer enn 50%. For trillinger er tallet over 90%. Til sammenligning er sannsynligheten for at en vanlig fødsel skjer for tidlig under 10%.

publishable-mag