Et liv på vei

 

Når ordet graviditet blir nevnt, er det første folk tenker på skapelsen av et nytt liv. Det hele er i grunnen ganske utrolig. Sett fra utsiden er det bare en stor mage, som det tar ni måneder før returnerer til normal størrelse, men i bunn og grunn er det et liv som vokser frem.

En eller flere?

Svangerskap kan involvere ett eller flere foster. Mange kvinner har fått seg en stor overraskelse når de under sin første ultralyd får beskjed om at de ikke venter bare ett barn, men to, tre eller i sjeldne tilfeller enda flere. For vordende foreldre vil uansett den første ultralyden hvor de får se sitt kommende barn for aller første gang være en stor opplevelse.

En kropp i kontinuerlig forandring

Kroppen vet stort sett hva som skal til for å gjennomføre et vellykket svangerskap, men det er likevel viktig at gravide kvinner tar godt hånd om seg selv og sitt kommende barn under svangerskapet. Mange må si farvel til gamle vaner og uvaner, som for eksempel røyking, alkohol, lite aktivitet/trening eller dårlig kosthold.

For den kommende moren kan graviditeten bli en svært givende periode i livet, som ofte blir sett tilbake på som en viktig og definerende epoke. Men graviditeten kommer også med sine utfordringer. Hormonendringer, plutselige “cravings” etter de merkeligste matvarer, hovne føtter, morgenkvalme (som kan få graviditeten til å føles som en sykdom), hyppige do-besøk og den fysiske transformasjonen (strekkmerker og vektøkning) er noe de fleste går igjennom. Men til slutt, om det hele forløper uten de store komplikasjonene, og om man passer på å få nok næring, hvile og mosjon, er det vanligvis verdt det.

Fra graviditetstest til fødsel

Den første endringer de fleste kvinner oppdager er at menstruasjonen uteblir. Det er her mange kvinner løper til apoteket for å kjøpe seg en graviditetstest. Noe mange ikke er klar over er at graviditetstesten kan være vanskelig å bruke riktig. Ifølge nyere forskning viser det seg at nøyaktigheten når testene gjøres av vanlige kvinner er så lav som 75%. Om testene gjøres av medisinsk personell vil nøyaktigheten øke til hele 97%.

De neste tegnene på graviditet er typisk svake smerter i korsryggen sammen med spenninger i underlivet. Etterhvert som graviditeten skrider frem kan følelseslivet endres, og veien fra glede til sorg kan være kort. Mange går med dype tanker, noen opplever skyldfølelse og andre preges av tristhet. Mot slutten av graviditeten kan man også begynne å merke at fosteret beveger seg. Det blir i de siste ukene også slitsomt å bevege seg med større tyngde og endret tyngdepunkt.

Selv om det hele kan føles som en lidelse – når det endelig kommer til en slutt etter ni måneder, er det for mange kvinner en utrolig opplevelse å føde sitt barn, med mange spesielle øyeblikk i vente. Selv om for mannen endres prioriteringene når en baby er på vei.

publishable-mag