Graviditet i kunst og kultur

 

Graviditet er storslått, overveldende og jordnært på en og samme tid. Det har fascinert mennesker av alle aldre, fra alle kulturer og til alle tider. Det er kort oppsummert noe av det mest universelle og grunnleggende ved hele menneskeheten. Det er derfor ikke rart mange kunstnere har hentet inspirasjon herfra. Det gjelder i alle felt innen kunst og kultur, fra billedkunst og billedhugging til film, musikk og teater.

Tradisjonell kunst

En av de eldste funnene som er gjort av kunst som avbilder graviditet er den såkalte Venus av Wilendorf. Den ble funnet av Johann Veran i Østerrike nær byen Krems i 1908 under en arkeologisk utgravning. Det er en 11 centimeter høy Venus-figur, som er datert så langt tilbake i tid som 28 000 – 25 000 år før kristus.

Vestlig kunst

Graviditet ble i lang tid unngått i klassisk Europeisk kunst. Det endret seg imidlertid rundt midten av forrige årtusen, og ble etterhvert et av de mest brukte motivene. Et av de mest kjente verkene er “Diana and Callisto” malt av den engelske kunstneren Titian i 1559. Bildet viser øyeblikket Callisto oppdager at hun er gravid. Callisto var en nymfe i Gresk mytologi, og et symbol på fruktbarhet.

publishable-mag