Graviditet i ulike aldre

 

Graviditet og fødsel er en viktig epoke i mange kvinners liv, enten det skjer i 20-årene, 30-årene, 40-årene eller så sent som i 50-årene. Det er imidlertid ulike risikoer knyttet til graviditet i ulike aldre, som det er viktig å være klar over. Å bli gravid i 20-årene er fra naturens side det mest gunstige, og det er i denne alderen at risikoen for spontanabort og for tidlige fødsler er minst.

Graviditet blant eldre kvinner

Når kvinner går inn i 30-årene starter sjansene for å bli gravid gradvis å reduseres. Det er imidlertid mulig for enkelte kvinner å bli gravide så sent som i 50-årene. Genetikk sammen med livsførsel, blant annet kosthold og trening, vil være faktorer som er med på å påvirke sannsynligheten for å bli gravid i høy alder. Av denne grunnen er det viktig for kvinner som ønsker å få barn senere i livet å passe på helsen. Å få litt mosjon daglig er anbefalt, samtidig som å opprettholde et fornuftig kosthold. Teknologiske fremskritt har gjort at eldre kvinner kan får hjelp til å bli gravide, men det betyr ikke viktigheten av å leve et sunt liv har blitt mindre.

Ung og gravid

Det er også flere utfordringer ved det å bli gravid i ung alder. For flere yngre kvinner har det kanskje ikke vært planlagt, og sjokket ved en positiv graviditetstest kan vært stort, og vanskelig å akseptere for noen. For de som blir gravide i ekstremt ung alder, slik som i 15-16-årsalderen, er det også flere fysiologiske utfordringer. Siden de som oftest ikke er ferdig utvokst kan det føre til ulike komplikasjoner. Undervektige barn, anemi, dødfødsel, og til og med fare for mors liv er noen av risikoene som er større ved denne alderen.

publishable-mag