De tre trimestrene

 

De ni månedene kvinner går gravide er fullpakket med overraskelser. Graviditeter forløper alltid litt forskjellig. Det vil variere fra kvinne til kvinne og fra fødsel til fødsel. Det kan alt i alt være veldig ulike opplevelser, men alle går likevel gjennom de samme tre hovedstadiene, kalt de tre trimestrene.

Første trimester

Dette trimesteret er første kapittel i svangerskapet. I det første trimesteret vil de fleste ikke være synlig gravide fra utsiden, siden de øker lite i vekt på dette stadiet, men de fleste kvinner som går gjennom det vil likevel føle på store endringer. Mange opplever en skjerpet luktesans, og kan reagere negativt på flere lukter. Flere kvinner sier også at de opplever en metallisk smak. Mange menn vil også påstå at noen kvinner går gjennom stadier med irrasjonell oppførsel på grunn av hormonene som raser i kroppen denne perioden. Det er i det første trimesteret at morkaken dannes. Herfra får fosteret næringen det trenger. Videre dannes forstervannet, og fosteret begynner også å bevege seg. Fosteret er imidlertid så lite at moren stort sett ikke vil kunne merke noe på dette stadiet av graviditeten.

Andre trimester

Under andre trimester vil de fleste gravide kvinner føle seg litt bedre. Morgenkvalmen reduseres, mens ryggsmerter, vektøkning og forstørrelse av bryster vedvarer eller forsterkes.

Under andre trimester er det viktig å:

  • Holde seg hydrert (drikk mye væske)
  • Ligg sideveis under søvn/hvile
  • Ikke utvikle kroppskomplekser pga vektøkning o.l.
  • Ikke bruk tettsittende klær. Det finnes mange gode alternativer for gravide kvinner.

Tredje trimester

Det er bare noen få uker igjen før fødselen når dette stadiet nås, men det er også her de største utfordringene kommer. Fosteret beveger seg med såpass stor kraft at det kan observeres fra utsiden. Hormonnivåene når nye høyder, og strekkmerker oppstår, gjerne sammen med plagsom kløe. Det er viktig med regelmessig mosjon, men også essensielt at gravide kvinner på dette stadiet får nok hvile. Ikke minst fordi det vil bli lange våkenetter med lite søvn idet barnet er født. For mange kan et spa-besøk være en kjærkommen avkobling.

Etter å ha gjennomgått disse stadiene er barnet klart til å fødes. Noe mange ikke er klar over er at det faktisk er mulig å bli gravid igjen mot slutten av svangerskapet. Så det er anbefalt å bruke prevensjon ved samleie.

publishable-mag