Frykten for å føde

Kanskje har du ventet lenge, forsøkt utallige ganger, for så å endelig bli gravid. Men hva skjer så? Jo, du sitter der med en forferdelig angst. Midt oppi det som skulle være en fantastisk tid full av forventninger, så er det altså en vond klump i magen som ødelegger. Og den klumpen kommer fordi det har bygget seg opp en frykt – nemlig frykten for fødselen. Du begynner å bekymre deg for alt som kan gå galt under fødselen, og glemmer helt at det i de aller, aller fleste tilfeller går veldig bra.

Det er ikke alle som opplever det, men det er flere enn du kanskje tror. Og det er jo ikke så rart. Vi lever i en tid der informasjonen kommer fra alle kanter. Og dessverre er noen av oss bygd sånn at det negative vi hører overskygger det positive.

Så hva kan vi gjøre for å hjelpe oss selv med å overvinne denne frykten, annet enn å ta opp et lån hos centum.no og shoppe oss glade? Her er noen råd.

Fødselsmerter er ikke farlige

Hvis frykten din ligger rundt det at du gruer deg til all smerten en fødsel medfører, så har vi et godt tips til deg. Allerede nå må du begynne å si til deg selv at den smerten er positiv. Den smerten du føler i timene fødselen varer vil gi deg en belønning i form av verdens beste gave – en miniutgave av deg selv. Vi sier ikke at det ikke er vondt å føde, for det ville være å lyve. Men smertene blir mer utholdelige om vi jobber med dem og ikke mot dem på grunn av frykt.

Lukk ørene for andres historier

Du har sikkert merket det. Så snart det blir kjent at du er gravid, så blir du nedrent av andre kvinners fødselhistorier. Den ene mer grufull enn den andre. Det er akkurat som om det går sport i å ha den verste fødselhistorien. Og jo flere du hører, jo sterkere blir frykten din. Gjør deg selv den tjenesten å si til disse mødrene at du ikke vil høre deres historie, om det eneste de vil fortelle er om alt det grusomme. Forklar dem at du allerede kjenner på en enorm frykt, og be dem respektere det. Muligens blir de litt snurtne, men det er deg det handler om nå.

Snakk om det

Ikke gå med frykten inni deg. Snakk med de rundt deg, og da spesielt med partneren din. Han er din aller beste støttespiller nå. Hvis du sliter veldig med frykten bør du ta en samtale med fastlegen eller jordmor. De kan hjelpe deg og gi deg gode råd på veien videre.

En fødsel er noe av det vakreste du kan oppleve. Og belønningen er så uendelig vakker og virkelig verdt å kjempe for. Frykten kan dog ødelegge mye for denne opplevelsen. I tillegg gjør frykten til at du spenner musklene, noe som igjen fører til mer smerte. Derfor er det viktig å prøve å få kontroll på frykten i god tid før fødselen. Husk at de aller, aller fleste fødsler går helt fint.

publishable-mag