Liten jente som lytter til mammas mage

Mange er klar over at også vi mennesker har en sjette sans til tider. Noen kaller dette for magefølelsen. Men visste du at gravide kvinner blir enda mer følsomme enn oss andre på grunn av selve graviditetens innvirkning på psyken? Den biologiske prosessen starter allerede når de oppdager at de er gravide. Her begynner hjernen å forberede seg på fødselen ned til aller minste detalj. Mange blir dummere og mer glemsomme, i følge Craig Kinsley, som er en lektor i nevrovitenskap ved Richmond universitet i Virginia. Andre sier at de gjør flere arbeidsoppgaver enn før, for det er den delen som omhandler antall oppgaver som er avgjørende, forklarer han. Det er som med multitasking på en datamaskin – for 10 – 15 år siden var det en stor sak å kunne kjøre to programmer samtidig! Å ha mange vinduer åpne samtidig – det er hjernen til en kvinne etter å ha fått barn, sier Dr. Kinsley. Man kan altså gi mer oppmerksomhet til et stort antall oppgaver på samme tid.

Den sterke morsfølelsen

Det er helt sikkert mange som har opplevd hvor sterkt moren reagerer på barnets gråt etter en fødsel. En mor kan fort skille mellom et barn som gråter fordi det er trett, har vondt i magen, er sultent eller bare vil ha oppmerksomhet. Gråten er den sterkeste måten babyen kan kommunisere med omverdenen på, og ingen våkner fortere opp av barnegråt enn en nybakt mor! Det er nok her ordtaket “å sove lett som en fjær” har oppstått… I tillegg til at mødre blir ekstremt følsomme for barnets behov, så er det også mange som sliter med fødselsdepresjon. Denne tilstanden kan oppstå på grunn av hormonsvingningene i kroppen før og etter fødselen. Det å være følsom kan lett bikke over til å bli trist. Derfor skal man ikke spøke med det å være en nybakt mor. Det er utrolig mange utfordringer en fødsel kan føre med seg, både fysisk og psykisk. Ofte er det den psykiske tilstanden som er mest utfordrende. Det er derfor viktig at hele familien stiller opp når et barn blir født, slik at mor ikke føler seg alene med alt ansvaret og tankene som kommer etterhvert.

Hva skjer med kroppen etter en fødsel?

Du er sikkert klar over hva som skjer med magen i løpet av graviditeten? Men er du klar over hva som skjer med resten av kroppen? Hva med håret for eksempel? Det vokser i sykluser, hviler eller faller av. Takket være de hormonelle endringene i løpet av svangerskapet, blir det imidlertid låst i voksende og hvilende faser. For mange kvinner er resultatet en luksuriøs hårmanke. For andre opplever de at det blir flatt og tungt. “Håret mitt er helt uhåndterlig,” sier noen. “Det er så tykt, og det er rett og slett for mye av det,” sier andre. MR-undersøkelser av gravide har oppdaget av hjernen krymper i tredje trimester (men går tilbake til normal størrelse noen måneder etter fødselen). Andre studier har funnet at konsentrasjon, korttidshukommelse og læringsevner er signifikant svekket i den sene fasen av graviditeten. Dette er kanskje ikke det rette øyeblikket for øyelokkskirurgi, men om du tror at brillene vil gjøre deg sprø etter at barnet kommer til verden, kan du alltids la deg operere etter fødselen!

publishable-mag