Bli forberedt til fødselen

Gjennom svangerskapet, og spesielt når termindatoen nærmer seg, er det normalt å ha mange tanker rundt selve fødselen. Noen gleder seg mest, mens andre mister nattesøvnen fordi de gruer seg for denne situasjonen, som både er ukjent og smertefull. Man er redd for å miste kontrollen og man kan frykte smerten som en fødsel naturlig nok medfører. Disse tankene er helt normale, men det finnes metoder for å lindre dem. Veldig mange førstegangsgravide kjenner på følelsen av redsel, men også de som har født før kan ha denne følelsen fordi de husker hvilken smerte de måtte gjennom. For en fødsel er smertefull, det kommer vi ikke utenom.

En graviditet medfører store endringer, og spesielt førstegangsgravide trenger å forberede seg på det som skal skje. Og selv om vi kan stille forberedt med alt av utstyr, som vogn, seng, fine klær fra KidsBrandStore, bilsete osv, så er det mye man ikke kan være 100 % forberedt på, blant annet fødselsforløpet. Det man derimot kan er å ta de grepene som er mulig, slik at man stiller mest mulig forberedt. En av de viktige tingene da er å vite om de ulike stadiene av en fødsel. På den måten kan man slappe litt mer av.

Som nevnt er det ikke mulig å forutse eksakt hvordan en fødsel vil utvikle seg. I de fleste tilfeller skjer det uten komplikasjoner, med kun jordmor til stede. Oppstår det derimot komplikasjoner vil også en lege tre til for å kunne ta de riktige avgjørelsene for ditt og barnets beste, og kanskje vil et keisersnitt bli utveien.

Den siste tiden før fødselen er det viktig med nok hvile. Man bør unngå å gjøre for mange avtaler og heller være egoistisk og ta vare på seg selv. Kle deg i komfortable klær og utnytt muligheten til å se på favorittserien din.

Når fødselen nærmer seg er det mange kvinner som opplever en enorm trang til å rydde og organisere. Det er da viktig å lytte til kroppen og ta kontroll over denne trangen, slik at du ikke sliter deg ut.

Det finnes ulike meditasjon- og yogakurs rettet mot gravide. Mange kvinner finner god nytte i disse, da de lærer ulike avspenningsteknikker, samt at denne typen trening vil hjelpe deg med å ta kontroll over følelsene dine.

Når datoen for fødselen nærmer seg er det anbefalt at man pakker “fødebagen”, slik at man er forberedt om man plutselig må reise på sykehuset. I den må du ha alt både du og babyen vil trenge frem til dere er hjemme. Husk også å ta med en god bok og mobilladeren. Å begynne å pakke når fødselen allerede er i gang er aldri en god ting, da det bare vil medføre stress.

Det finnes også fødselsforberedende kurs du og partneren din kan delta på. Snakk med lege eller jordmor om dette, så vil de gi deg informasjon om hvor du kan henvende deg.

Til slutt er det viktig å huske at, selv om en normal fødsel er svært smertefull er dette en positiv og ufarlig smerte.

publishable-mag